Långfredagen 2020 (Matteusserien) – ”För vem var Herrens makt uppenbar?

Jes 53:1-12 | 1 Pet 3:18-20 | Matt 27:32-56 | Ps 22

För vem var herrens makt uppenbar?

För vem var Herrens makt uppenbar? Så frågar Jesaja.

De flesta av våra Kyrkliga högtidsdagar handlar om hur Jesus kommer till människor, uppenbarar sin makt för dem och förvandlar deras liv. Men en del dagar, som idag, handlar inte om hur Jesus kommer, utan om hur han går. försvinner — ut ur människors åsyn, lämnar oss eller dör. Varför är det så? 

Vi ska pröva tanken, att precis som att Jesus kommer till oss i ett ärende, för att uträtta något i oss, för oss i våra liv. Så lämnar han oss också, och dör till och med – med ett ärende. Han försvinner inte in i passivitet eller vila. Han dör med ett ärende. Däremot kan det vara svårt för oss att urskilja ärendet, att se någon mening i Guds frånvaro. Ännu svårare att skönja meningen i Guds död på ett kors. Därav Jesajas fråga:

”för vem är Herrens makt uppenbar?”

varför måste Jesus dö?
Vid korsets fot gråter hans närstående över den frågan.
Vid korsets fot hånar soldaterna honom över samma fråga.
”Hjälp dig själv om du är Guds son!” Säger de. Inte för någon av dem, varken för hans vänner eller hans fiender är Herrens makt uppenbar i den stunden. Men i långfredagens evangelium hos Matteus finns iallafall tre som verkligen känner Herrens makt när Jesus ger upp andan  på korset:

  • Herrens makt är uppenbar för templets förhänge som plötsligt slits itu. Och blottar det allraheligaste inre rummet det var satt att dölja.
  • Herrens makt är uppenbar för självaste jorden, som skälver, darrar i bävan inför det som händer på lilla Golgata kulle.
  • Och Herrens makt är uppenbar för dödsrikets portar, som plötsligt slås upp, inte som vanligt av någon människa kuvad och krökt av synden och livets nöd – utan av någon med rak rygg, lysande av ljus och sanning och liv.

Aposteln Sankt Petrus beskriver detta i sitt första brev, han skriver: ”Kristi kropp dödades, men han gjordes levande i anden, och så kunde han stiga ner och predika för andarna i deras fängelse.” (1 Pet 3:19)

När kvinnorna grät och apostlarna skakade av rädsla och skräck efter Jesu död, så jublade dödsrikets invånare. Plötsligt hade det som tidigare varit deras mörka fängelse blivit en katedral full av ljus, där de fick sitta vid herrens fötter och lyssna till hans underbara ord. Innan någon levande människa visste att döden var besegrad visste dem det. – de som gått före. För dem blev herrens makt uppenbar den dagen.

Detta ger en dubbelhet åt korset. Detta är den långa fredagen, därför att vi drabbas av den fruktansvärda insikten att Gud besökte oss, och vi hängde honom på ett kors. Mänskligheten står den här dagen med hammaren i handen och blickar upp mot sin döda Gud uppspikad på korset och förtvivlar – vad har jag gjort? Den mannen måste ha varit Guds son. Därför firar vi inte mässan idag, därför sjunger vi inte lovsång. Därför stänger vi av orgeln. Istället ser vi mot korset och reflekterar över det brott som vi själva har del i. det är den långa fredagen.

Men det är också den goda fredagen, den heliga och stora fredagen, då evangeliet nådde människans yttersta gräns, de döda och deras rike. Kristus förkunnade för dem, inte hoppet, men förvissningen om Guds rike och det eviga livet. Korset pekar inte bara mot vår synd, utan också mot försoningen i Gud, mot syndernas förlåtelse och mot det eviga livet. Därför är det inte bilden av den tomma graven som pryder våra dödsannonser och våra gravstenar. Det är ingen bild av den tomma graven vi bär i kedjor runt halsen som ett tecken på vårt kristna hopp, nej, det är korset. Ett av människor konstruerat verktyg för tortyr och mord, som blev det altare där Gud försonade människan med sig själv, och uppenbarade sin makt för oss till evig tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s