Tacksägelsedagen 2020 (Årgång 3) – ”Om sanningen och stenar som ropar”

Luk 19:37-40 (Predikan på ungdomsläger)

Lärjungarna sjunger om sin vän Jesus när han går in i Jerusalem. Välsignad är han som kommer, kungen, i herrens namn. Frid i himlen och ära i höjden.

De religiösa ledarna blir irriterade och säger åt Jesus att hans lärjungar måste sluta. Deras sång är hädelse. Lärjungarna tror nämligen att deras vän Jesus är Gud själv som i den stunden går för att besöka människorna i Jerusalem. Enligt prästerna är Jesus och hans lärjungar en skum, konstig och farlig sekt. Det kan man lätt tro, när man inte själv gått tillsammans med Jesus och lyssnat på hans ord. En skum, konstig sekt.

Inte helt olikt hur endel människor idag ser på kyrka och kristen tro.

Men Jesus försöker inte försvara sina lärjungar, istället ger han de religiösa ledarna rätt: lärjungarna går att tysta! Man kan sätta munkavel på dem. Man kan sätta dem i fängelset eller hugga huvudet av dem. Då blir de tysta. Alla lärjungarna utom en går ett sådant öde till mötes på grund av sin tro. Ja, Det går att stänga av lärjungarnas störiga lovsång. Men, och det är det viktiga som Jesus säger i dagens evangelium: om lärjungarna tystnar, då kommer stenarna att ropa.

Om inte lärjungarna säger det: att Jesus är konungen som kom från Gud för att besöka människan – då kommer stenarna att göra det. Med det menar han, att det finns sådana saker som inte går att hålla hemliga: Saker som som hänt, som är så viktiga och så stora att de i slutändan inte kan förnekas eller tystas. Det är som ett sånt där whack-a-mole-spel om ni prövat det någon gång. Man har en hammare i handen och så dyker det upp en mullvad ur ett hål. Man slår till den så att den åker ned i sitt hål igen, men direkt dyker en ny mullvad upp i ett annat hål. Och tillslut orkar man inte, kan man inte – hinner man inte slå mullvadarna. De slutar aldrig att komma. Robotmullvadarna är programmerade att fortsätta dyka upp till ytan. De kan inget annat.

Och så är det med stora sanningar också. Man kan försöka slå tillbaka dem eller dölja dem. Men sanningen har en förmåga att ändå hitta vägar fram i ljuset.

För kyrkan och den kristna tron är Jesus en sådan sanning. Gud har besökt sitt folk, och människor var med om det. Till och med idag, även om Jesus inte syns eller märks på samma sätt som när han vandrade bland lärjungarna så upplever människor det fortfarande: de är med om det! Människor upplever att Gud besöker dem genom Jesus Kristus, och det förvandlar deras liv. Och sen kan dem inte hålla tyst om det. En del gör mötet med Jesus genom kyrkan och i kyrkans gemenskap. Men även om man bor i ett land där kyrkan inte finns, där den är förbjuden, där nästan ingen vet något om kristen tro – så har det visat sig att Jesus hittar dit ändå och att människor börjar ropa om honom. ”Välsignad är han som kommer i herrens namn”, även om det sedan länge är förbjudet. Kina, Nordkorea, Iran, Eritrea. Det finns många exempel på sådana platser idag. Där mäktiga män slår med sin hammare varje gång mullvaden dyker upp i hålet. Men hela tiden kommer en ny upp någon annanstans. Evangeliet som kyrkan bär genom tiden, det går inte att tysta. För egentligen är det inte människor som bär budskapet, utan guds egen ande. Gud själv. Och det finns ingen människa han inte kan nå, som han inte kan tala till, som är för långt bort för honom.

Därför bekymrar sig kyrkan inte så mycket över vad samhället tycker eller vad kyrkans kritiker säger om henne. ”Det är hittepå”, ”det är en saga för vuxna”, ”det är hjärntvätt”. Det spelar ingen roll vad världen säger om kyrkan, för hon har inte sina ögon främst på vad världen säger och tänker och tycker. Hon har sina ögon på den skatt hon har hittat, skatten som ingen annan än hon ser värdet i och vill ha, och det är tron och tilliten och gemenskapen i kristus. Den är svår att förstå för den som aldrig upplevt den. Men för den som har upplevt den är den svår att missförstå, och svår att tysta ner eller lägga bakom sig. Det är härligt att vara kristen. Det är stort att få vara kyrka tillsammans. Det är härligt att sjunga om Kristus, Han är kungen som kommer i herrens namn. Ära åt Gud i höjden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s